Bomen rond het huis

Een meidoorn.

Een meidoorn heet in het latijns de Crataegus. De meidoorn komt voort uit de rozenfamilie. Het word ook wel een haagdoorn of steendoorn genoemd. Sommige soorten komen ook als boom voor. Een meidoorn heeft doornen zoals de naam als zegt. Het is ook geschikt om als meidoornhaag te gebruiken die dieren tegen moet houden.

Er zijn meidoorn struiken en meidoornbomen. Een meidoornstruik kan wel zo 4,5 meter hoog worden. Een boom kan daar en tegen wel tot 10 meter hoog worden. Zowel de boom als struik bloeit in mei en juni met sterk geurende bloemen. De bladeren van een meidoorn zijn diep ingesneden en gekarteld. En ze hebben een fris groene kleur. Ook krijgt de meidoorn vruchten. Dit zijn rode besjes. De vorm van deze besjes zijn peervormig. De besjes zijn voor de vogels een voedzame wintermaal. De meidoorn groeit veel in loofbossen of heggen. Een meidoorn groeit het beste op droge tot vochthoudende grond. Die meestal ook kalkhoudend is. Ook is het beste om een meidoorn in de zon of halfschaduw te planten.

De meidoornboom zijn er in een aantal kleuren en soorten, zoals de witte meidoorn en de rode-meidoorn.

Meer over bomen:

 

This entry was posted on November 28, 2017, in Huis. Bookmark the permalink.