Buiten spelen voor een goede ontwikkeling

Door pedagogen wordt er al decennia lang onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kinderen de factoren die er invloed op hebben. In zowat alle onderzoeken wordt bevestigd dat kinderen die veel buitenspelen zich beter kunnen ontwikkelen. Dit door verschillende factoren. Eender of het nu om een kleuter of jong kind gaat, buiten spelen zorgt ervoor dat een kind van elke leeftijd zich beter ontwikkelt. Ten eerste hebben ze betere sociale vaardigheden, aangezien kinderen vaak samen spelen en spelen een manier is om dichter bij elkaar te komen. Daarnaast zijn kinderen ook creatiever als ze vaak buiten spelen doordat hun fantiasie en creativiteit wordt geprikkeld door bijvoorbeeld het uitvinden van spelletjes. Een ander groot voordeel is dat kinderen veel minder overgewicht hebben als ze buiten spelen. Ze zijn nameijk veel actiever en meer in beweging en door buitenspelen wordt het hongergevoel minder terwijl voor de tv hangen dit net oproept. Buiten spelen heeft ook veel voordeel voor de prestaties op school. Kinderen die een uur middagpauze hebben en deze buiten actief doorbrengen, kunnen hun gedachten verzetten en zich na de middagpauze beter concentreren in de klas.

Het is dus belangrijk dat zowel scholen als ouders er voldoende aandacht aan besteden en mogelijkheden creëren om kinderen buiten en in beweging te krijgen. Ouders kunnen kinderen stimuleren door zelf mee buiten te gaan en een spel met ze te spelen of door leuke toestellen in de tuin te zetten, bijvoorbeeld een leuk houten speeltoestel, waar kinderen zich op kunnen uitleven. Daarnaast helpt het ook om vriendjes van het kind uit te nodigen om samen te spelen of kinderen naar de plaatselijke jeugdvereniging te sturen waar ze sowieso de hele namiddag buiten doorbrengen. Scholen kunnen een voetbal-, basket en/of volleybalveld te maken die kinderen zullen uitnodigen te spelen. Daarnaast kunnen ze ook allerlei buitenspeelgoedvoorzien zoals ballen, steps, tennisrackets… 

This entry was posted on October 17, 2017, in Tuin. Bookmark the permalink.