Onderhoud van robotmaaier

Eens uw robotmaaier ingesteld is heeft u er vrijwel geen omkijken meer naar. Toch zijn er enkele zaken die u best in acht neemt om de levensduur van uw toestel te verlengen.

Batterij

De batterij van uw robotmaaier vergt geen onderhoud, maar heeft wel een beperkte levensduur, veelal zo'n 3 tot 6 jaar. Hoe lang uw batterij precies meegaat is grotendeels afhankelijk van de frequentie waarmee uw toestel uitrijdt, de toestand en grootte van uw gazon en uiteraard de lengte van het seizoen.
De meeste grasrobots zijn uitgerust met een lithium-ion batterij. Deze batterijen zijn erg licht, hebben een lange levensduur, relatief veel capaciteit en verliezen geen capaciteit bij het herladen van een niet-lege batterij.  

Om de levensduur van de accu te verlengen zorgt u er best voor dat het toestel zo weinig mogelijk hinder ondervindt tijdens zijn werking; verwijder objecten die schade kunnen veroorzaken aan de messen, pas de maaihoogte aan wanneer het gras hoog staat en stel de timer goed in volgens de oppervlakte van uw gazon. In droge periodes kan de maaitijd makkelijk verkort worden zonder dat de prestaties hierdoor verminderen.

U merkt meestal dat de batterij verouderd wanneer de maaitijden korter dan normaal worden tijdens het opladen.  Vraag steeds advies aan uw dealer vooraleer u de batterij vervangt.

Messen

De messen van uw robotmaaier zijn uiteraard het meest gevoelig voor slijtage. De levensduur van de messen varieert ook, naargelang de werkuren, het type gras, type van de bodem en de aanwezigheid van objecten die de messen kunnen beschadigen. Denk daarbij aan dennenappels, bladeren, speelgoed, wortels en stenen. Afhankelijk van uw situatie en toestel gaan de messen één maand of een volledig seizoen mee.

Bij sommige robotmaaiers is het lemmet omkeerbaar of kunt u de messen (laten) bijslijpen. Doe dit echter alleen wanneer de messen hiervoor geschikt zijn, ongebalanceerde messen kunnen trillingen veroorzaken die schade veroorzaakt aan het toestel. Veelal zit er ook een reserveset messen bijgeleverd bij het toestel, deze zijn eenvoudig zelf te monteren. Regelmatig de messen vervangen zorgt voor de beste maairesultaten.

Onderhoud van uw automatische grasmaaier

Het volstaat verder om tijdig eventuele grasresten van de wielen, uit het maaihuis en het laadstation te halen. Sommige automatische grasmaaiers hebben een laadruimte met een dak om het toestel te beschermen tegen regen en vocht, u kan het geheel ook zelf overkappen. In de winter bergt u het toestel en het laadstation best binnen op, in een droge en vorstvrije ruimte. Plan met uw dealer ook tijdig een nazicht van uw toestel in.

This entry was posted on January 13, 2017, in Tuin. Bookmark the permalink.