De verschillende manieren om een boomstronk te verwijderen

Een boomstronk verwijderen kan een zware en belastende klus zijn. Afhankelijk van de omvang van de boomstronk zijn er verschillende methodes beschikbaar om een boomstronk te verwijderen, namelijk:

  • Een boomstronk met een stobbenfrees verwijderen
  • De boomstronk uitgraven
  • De boomstronk met een tractor uit de grond trekken

Het verwijderen van een boomstronk met een stobbenfrees

Bij grote en zware boomstronken waarbij de wortels diep in de grond verweven zitten wordt er meestal een stobbenfrees ingezet. Een stobbenfrees is een zware machine die in staat is om een boomstronk tot ongeveer 50 cm onder het maaiveld te verpulveren.

De boomstronk uitgraven en uit de grond liften

Het uitgraven van een boomstronk is een methode die nog steeds veel wordt toegepast wanneer een boomstronk verwijderd moet worden. Deze methode kan echter flink wat tijd kosten en is behoorlijk arbeidsintensief.

Bij het uitgraven van een boomstronk wordt er rondom de boomstronk een diepe geul gegraven. Tijdens het graven zal de hovenier op tal van boomwortels stuiten die vervolgens met de hand doorgezaagd worden. Om de boomstronk helemaal los uit de aarde te krijgen zullen alle wortels doorgezaagd moeten worden.

Zodra de boomstronk uiteindelijk van alle wortels ontkoppeld is kan de boomstronk uit de grond gehaald worden. Dat kan met de hand gebeuren, maar wanneer de boomstronk te zwaar is zal daar een mini hijskraan voor ingezet moeten worden.

De boomstronk met een tractor uit de grond trekken

Wanneer een boom nog jong is, de boomstronk niet te groot en te zwaar is en de wortels nog niet diep in de grond verweven zitten is het mogelijk om een boomstronk met behulp van bijvoorbeeld een tractor of een ander voertuig uit de grond te trekken.

Allereerst zal er een kabel om de boom bevestigd worden. Het bevestigen van de kabel gebeurt laag aan de grond zodat de kans minimaal is dat de boomstam breekt. Vervolgens wordt de boomstronk met kluit en al uit de grond getrokken en wordt deze afgevoerd.

This entry was posted on August 9, 2016, in Tuin. Bookmark the permalink.