Welke LED verlichting is geschikt voor de tuin?

Goedkope LED lampjes in de tuin, u kent ze wel: kleine plastic LED lamp stokjes, die zelf in de aarde te prikken zijn en voor een paar luttele Euro’s te koop zijn bij zaken als Action. Het geeft een grappig lichteffect in de tuin, maar van serieuze buitenverlichting is geen sprake. Hiervoor zult u toch echt LED lampen moeten aanschaffen die op elektra werken.

Voor verschillende plekken in de tuin zijn verschillende LED Lampen ontwikkeld. Welke LED lamp kunt u waar bevestigen? 

Spatfproof lampen

  • Indien de lampen niet direct, naar verwachting, met stralen water in aanraking komen, zoals regenwater, of water vanaf een dakgoot, zijn armaturen met IP44 voldoende; deze zijn spatwaterproof.

Druppelproof

  • Zal de LED lamp nauwelijks met water in aanraking komen, zoals wandlampen bevestigd onder een terrasoverkapping, dan zijn armaturen met IP21 voldoende. Deze lampen zijn capabel om te functioneren in een licht vochtige omgeving (druppelwaterproof).

Waterproof LED lampen

  • Komen de lampen langs een tuinpad te staan, of langs een oprit bijvoorbeeld, dan dienen de LED lampen volledig waterdicht te zijn. Hiervoor gebruikt u armaturen met IP67. Deze zijn compleet waterdicht en kunnen ieder weertype doorstaan.

Voor de aankoop van goede LED lampen, en LED inbouwspots voor vochtige ruimtes, waaronder ook badkamers, kunt u terecht bij speciaalzaken, grote doe-het-zelf-zaken, maar ook bij online speciaalzaken.

This entry was posted on July 10, 2015, in Tuin. Bookmark the permalink.