Parken en tuinen zijn zeldzame rustpuntjes!

Amsterdammertjes

Er komen steeds meer parken en tuinen in Nederland die, in verband met hun kwetsbaarheid, in zijn geheel kunnen worden afgesloten. Op deze manier wil men auto’s, brommers, scooters en zelfs honden weren uit de mooie parken. Parken en tuinen zijn zeldzame rustpuntjes in ons drukke leven en hebben vaak bijzondere planten en bomen, waarvan met kan genieten.

Hele bijzondere tuinen zijn er ook nog volop te vinden zoals Japanse tuinen, botanische tuinen, rotstuinen, systeemtuinen, vlindertuinen en rozentuinen. Vaak is er voldoende parkeergelegenheid gecreerd voor de mensen om hun (on)gemotoriseerd vervoer achter te laten.

Ook Amsterdam heeft vele parken en het Amsterdammertje is een begrip. Zelfs tot ver buiten Amsterdam weet men dat met een Amsterdammertje een paaltje bedoeld wordt en dat u deze paaltjes in Amsterdam veelvuldig in het straatbeeld terugziet. De paaltjes worden vooral gebruikt om te voorkomen dat auto’s kunnen parkeren op plekken waar ze dat niet mogen. De paaltjes hebben een hoogte van 135 centimeter, waarvan slechts zo’n tachtig centimeter boven de straat uitsteekt.

Bij veel parken en tuinen worden de Amsterdammertje gebruikt om het parkeren in goede banen te leiden. Op het hoogtepunt stonden er ongeveer honderdduizend Amsterdammertjes in de stad. Niet zelden werden deze omver gereden. Dit gebeurde vooral door de vrachtwagens. Door de herinrichting van straten, waarbij er gebruik gemaakt wordt van andere verkeersbeperkende maatregelen zoals Amsterdammertjes van beton en betonnen varkensruggen, neemt het aantal gietijzeren paaltjes af.

De paaltjes die verwijderd worden, worden verkocht aan toeristen en andere particuliere geïnteresseerden. De nieuwe paaltjes die door de gemeente worden gebruikt zijn van beton. Beton is duurzaam, goedkoop in de aanschaf en bijna onderhoudsvrij. Ook is het milieuvriendelijk en opgewassen tegen elk weertype. Gaat u met de auto naar Amsterdam? Houd dan rekening met parkeerstress rondom de parken als u met uw auto echt van plan bent Amsterdam in te gaan. Ten eerste is het aantal parkeerplaatsen op straat beperkt en als u ze al vindt dan zijn ze vrij duur.

This entry was posted on November 16, 2014, in Tuin. Bookmark the permalink.