De tuin winter-klaar maken

In het najaar maakt u de tuin weer 'winter-klaar'. Het komt er grotendeels op neer dat u in oktober begint met het nodige snoeiwerk. Begin nooit 'zomaar' met snoeien; voordat u het weet worden bepaalde struiken en planten teveel gekortwiekt en zullen deze het volgende seizoen niet bloeien, of kunnen zelfs dood gaan. Raadpleeg altijd eerst een goede & betrouwbare snoeikalender

De tuin winterklaar maken

Heeft het snoeiwerk plaatsgevonden, dan kunnen de zomerspullen voor het komende half jaar opgeruimd worden. Het is de moeite waard om tuinsets vooral niet buiten te laten staan, ookal wordt beweerd dat deze 'weerbestendig' zijn. Natuurlijk is dit het geval, maar echt mooier worden uw spullen er vaak niet op. Vooral in donkere tuinen is mosbegroeiing aan de orde van de dag, wat zonde is om een tuinset aan bloot te stellen. 

Zorg dat u bepaalde aardewerk-plantenpotten binnenhaald; vooral glazuurwerk kan kapot vriezen. Zorg dat u eventuele buitenleidingen (kranen) in noppenplastic afbindt, zodat er geen leidingen bevroren kunnen raken. 

Kappen van bomen

Hebt u plannen om grotere bomen te kappen uit uw tuin? Informeer allereerst naar een kapvergunning bij uw gemeente. In veel gemeenten is tegenwoordig overigens geen kapvergunning meer nodig, maar dient u zich te houden aan het broedseizoen van vogels (mei t/m okt). 

Materialen opbergen

Het najaar, of het vroege voorjaar is bij uitstek een periode om een blokhut te kopen; de tuin is relatief 'kaal' en is toe aan een (eventuele) herziening. Tuinhuisjes en blokhutten bewijzen telkens weer hun dienst als extra opslagruimte. Naast dit praktische voordeel is het vooral de sfeerverhogende uitstraling van blokhutten wat een tuin iets extra's meegeeft. 

This entry was posted on October 27, 2014, in Tuin. Bookmark the permalink.