Volkstuinen in Rotterdam

Rotterdam; drukke havenstad met maar weinig groenvoorzieningen. Wie Rotterdam enigszins kent weet dat er in het stadscentrum en de aangrenzende wijken nauwelijks een stukje 'groen' te bespeuren is. Het kralingsebos is nauwelijks een bos te noemen, het park is overbevolkt door de vele dagelijkse recreanten; en geef de bewoners van Rotterdam eens ongelijk – je moet ergens joggen/ je hond uitlaten/ genieten van de natuur.

Niet alleen het Kralingsebos is recreatiegebied bij uitstek; ook het noorderlijker gelegen 'Lage Bergse Bos' wordt massaal bezocht. Een heerlijk gebied met plassen, stukken bos waarin Schotse Hooglanders rond banjeren en leuke horecagelegenheden. Nog wel; er zijn echter plannen vanuit het kabinet om hier -uiteindelijk alsnog- een snelweg door heen te laten lopen, om de dagelijkse verkeersinfarcten rond de oostelijk ring Rotterdam tot een halt te roepen. 

Volkstuinen in Rotterdam

Bewoners van het centrum van Rotterdam en buitenwijken maken massaal gebruik van volkstuinen. Zo is er een heuse bond van Volkstuinders, de RBVV. Volkstuinen verschillen nogal van aard. Er zijn stukjes volkstuin waar men echt alleen groente verbouwt. Zo zag je jarenlang naast het treinspoor diverse lapjes grond met groenten. Maar er zijn ook legio volkstuinen die puur ter recreatie in het groen dienen.

Volkstuincomplex alias vakantiepark

In dergelijke volkstuinen, zoals in Oud Overschie, krijg je eerder het gevoel dat je op een vakantiepark terecht bent gekomen. Men is er in het bezit van blokhutten als chalets, waarin overnacht kan worden, er is een verenigingsgebouw met horecagelegenheid etc. In niets doet dit nog denken aan het "lapje grond met groenten". Neem je hier een volkstuin, weet dan wel dat je in feite deelneemt aan een 'comunity'; hier geen anonimiteit of privacy! Saamhorigheid luidt het credo. Enthousiast geworden? Bezoek dan de site van de RBVV – wil je een tuinhuisje laten plaatsen, bezoek dan een lokale aannemer

This entry was posted on September 2, 2014, in Tuin. Bookmark the permalink.