Bloembollen op de moderne manier

Handmatig pellen zit er voor de mensen in de bloembollen haast niet meer in. Het handmatige pelwerk is voornamelijk overgenomen door de pelmachines. Natuurlijk is het klaarmaken van de bloembollen voor de machine wel tijdrovend maar desalniettemin kan er nu werk gedaan worden dor 20 men waar men eerst nog 120 man voor nodig had. Veel scholieren en studenten hebben een dergelijk baantje wel gehad.

Een pelmachine bestaat uit een conveyor band en is beschikbaar in allerlei verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor de meest geschikte pelmachine . Je kunt met een pelmachine diverse bol-en knolgewassen pellen. Een pelmachine is meestal voorzien van een beschermkap, een regelbare sproei-installatie en eventueel een druppelsysteem zodat de pelrollen schoon worden gehouden. Je merkt dus al: het meeste werk in het proces van bloembollen verwerken zit hem in het plukken!

Ben je student en wil je graag een bijbaan als bloemplukker? Er is vaak vraag genoeg naar. Meestal starten de werkzaamheden rond de eerste zomermaanden. De meeste bollenplukkers worden gevraagd in Noord Holland. Het staat hier namelijk bekend om de uitgestrekte akkerlanden met bloembollen in allerlei verschillende kleuren. Het rooien van deze bollen gebeurd machinaal of met de hand evenals het bellen van de pollen. Hou er rekening mee dat het bollen rapen zwaarder werk is als het bollen pellen. Je dient namelijk bij het bollen rapen een hele dag op je knieën te kruipen door een goot en de bollen uit de aarde te trekken.

Ga naar de website: Bloembollen op de moderne manier

Deze post is geplaatst door Sven de Maat via IP adres: 86.86.16.167.